portfolio / interactieve-webdoc
Alimentatie: Niet kunnen, of niet willen betalen?

Het aantal mensen dat de kinder- en/of partneralimentatie niet meer betaalt is sinds 2008 rap toegenomen. In deze interactieve webdocu gaan we op zoek naar het verhaal achter de cijfers.

LocalFocus is een datajournalistieke nieuwsdienst voor (regionale) media. In 2015 deden zij een groot onderzoek naar wanbetaling van alimentatie en wilde naast de data, ook het verhaal achter de cijfers vetellen.

Samen met LocalFocus produceerde ik de interactieve web-documentaire "Alimentatie: Niet kunnen, of niet willen betalen?" waarin datavisualisaties worden gecombineerd met expert-interviews. De experts zijn op locatie geënterviewd tegen een zwarte achtergrond zodat de datavisualisaties van LocalFocus goed tot hun recht komen.

Chat-gesprekken

Naast de experts en data, wilde we ook graag het menselijke verhaal een plaats geven. Tijdens de research kwam al snel naar voren dat veel van onze contacten niet herkenbaar in beeld wilden. Balkjes voor gezichten of pratende silhouetten vonden wij geen aantrekkelijk en vooral criminaliserend beeld. Hoe dan wel? Veel van ons contact met mensen die geen alimentatie ontvingen of betaalden ging al via Facebook-chat en Whatsapp. Deze vorm leek ons dan ook een passende manier om deze mensen aan het woord te laten.

Mobiele, verticale video

De interactieve web-documentaire is zowel geschikt voor desktop als in de mobiele browsers. Bij Apple-telefoons wordt de video automatisch afgespeeld in de videospeler (de enige optie, iOS verbiedt het om video's in de browser af te spelen). Bij Android-telefoons speelt de video direct in de browser af. Een technische uitdaging was het om met de video's zowel horizontaal als verticaal een duidelijk verhaal te vertellen, zonder dat essentiële delen, zoals de geënterviewde, uit beeld vallen. Uiteindelijk worden de video's nu zo gekaderd dat het onderwerp altijd mooi in beeld staat.

Voor: RTV Oost, Omroep Brabant, L1, Omroep Flevoland - in samenwerking met LocalFocus

Jaar: 2015

Categorie: interactieve-webdoc

Advies

Weet je nog niet precies hoe je video storytelling in wilt gaan inzetten? Bel of mail mij dan voor vrijblijvend advies. Samen kijken we naar wat jullie als organisatie graag willen communiceren en hoe we dat het beste kunnen doen.

Neem contact op